Ελευθερία ή θάνατος!

В Гърция Националното статистическо бюро (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος) дефинира вида на населените места според броя на жителите им. Всички селища с население над 10 хиляди души се водят град (Πόλη), между 9,999 и 2,000 жители са малък град (Κωμόπολη) и с под 2,000 жители са село (Χωριό).

Към 2001 в столичния метрополис Атина живеят 3,361,806 души, а в метрополиса на град Солун - 800,764 човека. Комбинираното население от двата метрополиса представлява около 40% от населението на цяла Гърция. В настоящия списъка Атина и Солун са представени като самостоятелни административни единици без прилежащите им предградия и сателитни градове, които присъстват като отделни селища.

В този списък са включени всички градове с население над 20 хиляди души.
Използвани са съответните български топоними за тези селища, за които има утвърдени такива.

Гръцки Градове

Атина

Гръцки Градове
Атѝна е столица на Гърция и седалище на областта Атика. Взела името си от гръцката богиня Атина, която е била пазител на града. В продължение на няколко века Атина е сред най-важните градове на Гърция. Намира се в Централна Гърция и е икономически, политически и управленчески център на страната. Днес населението на Атина е около 3 130 841 души (2001). Градът е важен политическикултуреникономически и транспортен център на Гърция.

Разположена в централната котловина на Атика, Атина е заобиколена от 4 планини — Егалео на запад, Парнита на север,Пентели на североизток и Химетус на изток. Най-високата сред тях е Парнита - 1 413 m, основната част от която е превърната в национален парк. На югозапад Атическата котловина е отворена към Сароническия залив на Егейско море.

Самият град е изграден около няколко хълма, като този на Акропола и Ликавит, най-високото възвишение в съвременния град с надморска височина 277 m. През Атина преминават реките Кифис и по-малките Илис и Еридан.

Атина е столица на Гърция и в града се намират множество национални държавни институции. Градът е също административен център на област Атика и областната единица Централна Атина и е единственото селище на община (дем) Атина.

До 2011 година Атина е център на закрития с Плана „Каликратис“ ном Атина. Територията на бившия ном, наричана същоГоляма Атина, включва сегашните областни единици Централна, СевернаЗападна и Южна Атина с обща площ 361 km² и общо население 2 640 000 души (2011). Атинската агломерация включва още областната единица Пирея и има площ 412 km² и население 3 090 000 души (2011).Атинският метрополен регион обхваща и други части от област Атика с обща площ 2 929 km² и население 3 830 000 души.[26]

Същинският град Атина е единственото селище в едноименния дем и има площ 39 km² и население 664 000 души (2011). Управлява се от кмет и общински съвет, избирани пряко с мандат 5 години. От 2010 година кмет на града е Георгиос Каминис, избран като независим кандидат, подкрепян от няколко лявоцентристки партии, сред които Общогръцкото социалистическо движение и Демократична левица.

В административно отношение дем Атина се подразделя на 7 района, обозначавани с номера - от Първи до Седми.

Солун

Солун е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Солун е главен град в географската област Македония и административен център на област Централна Македония. Населението на града е 363 987 души (2001), а с предградията е 800 764 души. Град Солун е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Градът е център и на Солунската епархия на Гръцката православна църква. В Солун се намира катедралата „Непорочно зачатие на Дева Мария“, която е седалище на католическия Солунски апостолически викариат.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.