Ελευθερία ή θάνατος!
Гръцки острови

Гърция има повече от 2000 малки и големи острова, разположени както в Егейско, така и в Йонийско море, които привличат като с магнит туристите със своите кристално чисти води, идилични пясъчни плажове, запазени традиции и характерна архитектура.

Повечето от островите са разположени в Егейско море – между континета и Мала Азия в Турция. Територията на Гърция включва много отделни острови и архипелази – Крит, Цикладите, Додеканезите, Саронските и Източно Егейските острови, Спорадите и Йонийските острови (Корфу, Кефалония, Лефкада и др.)

Най-големият гръцки остров е Крит – люлката на древногръцката цивилизация. Вторият по големина е Евиа. Следват Родос и Лесбос. Някои от най-известните острови са Миконос, Санторини, Крит, Родос, Корфу, Закинтос, Кефалония.

Остров Крит

Гръцки острови

Остров Крит е сред най-обичаните и популярни туристически дестинации по Средиземноморието. Красивите плажове, разнообразните и живописни пейзажи, мекия средиземноморски климат, богатата история и култура, както и вкусната местна кухня заедно формират идеалното място за почивка в Европа. По-голямата част от чужденците посещават северната част на острова, тъй като тук се намират основните градове като Ираклион, Ретимнон и Хания.

Географско положение. Остров Крит е един от най-южните гръцки острови. Той се намира в най-южните части на Егейско море на около 285 километра от северното крайбрежие на Африка. Разположен е на 34 – 35° с.г.ш. в източното Средиземноморие. Попада точно в сърцето на субтропичния климатичен пояс. От запад на изток се простира на около 250 километра.

Релеф. Остров Крит има планински релеф. Планинските вериги се простират в посока изток – запад и са разделени на четири основни планински масива. Приблизително в централната част на острова се намира връх Ида или известен още като Ида Псилоритис. Той се издига на височина 2456 метра. През зимните месеци е покрит с дебела снежна покривка. Освен него и други върхове се издигат на повече от 2000 метра. С малка надморска височина са като цяло единствено крайбрежните райони.

Климат. Остров Крит има горещ средиземноморски климат. Летният сезон е сред най-дългите в Европа. За плаж е подходящо от април до ноември. Летата са не само дълги, но също така сухи и доста горещи. Почти невероятно е да падне дъжд посред лято. Това се случва изключително рядко и обикновено валежите са интензивни и придружени от гръмотевици. Планинската верига играе ролята на климатична бариера, защото спира в значителна степен въздушните маси. В резултат натова, на северния и на южния бряг на остров Крит климатът и природата са доста различни. Като цяло, времето на остров Крит е топло през цялата година. Зимата продължава от декември до март. Тогава температурите през деня са най-често около 17°C. През април времето се променя драматично и през някои дни става дори горещо. Като цяло през този месец средната дневна температура е 20°C, но много често става и доста по-висока. От средата на април до края на ноември температурите са летни. През месец август достигат своя максимум и средните дневни са около 31 – 32°C на сянка. През края на ноември започва чувствително захлаждане, което приключва през декември с температури от около 17°C. Тази стойност се запазва до следващата пролет. От октомври до март времето е влажно и падат по около 40 – 60мм дъжд на месец. От април до ноември валежите са доста по-оскъдни. Най-сухо е през юли и август – тогава падат от 0 до 10мм. В планините времето е различно. Там температурите са доста по-ниски, а през зимните месеци има дебела снежна покривка.

Природа. Природата на Крит е много разнообразна и това е едно от големите предимства на този красив остров. Северната и южната част са много различни. На север от планините има много повече зеленина. Тук виреят множество типични заСредиземноморието видове, като например маслина, лимон, портокал, мандарина, кипарис, както и голямо разнообразие от палми. В по-високите части на планините са разпространени различни видове иглолистни дървета, особено кипариси. На юг от планините природата е съвсем различна. Сред полу пустинните пейзажи се срещат основно някои видове топлолюбиви и сухолюбиви храсти. Като цяло, пейзажите се доминират основно от жълто-бежови скали. Остров Крит е известен с великолепните си плажове, които привличат милиони посетители от Германия, Великобритания, Русия, САЩ и други. За любителите на белия пясък и кристално чистите морски води са подходящи плажовете в югозападната част на остров Крит, където се намира плажът Елафониси. Макар и не много голям, той е сред най-добрите плажове на планетата и е едно от местата в света, които задължително трябва да посетите ако сте почитатели на морския туризъм. Освен белия пясък и лазурните морски води, самата местност също притежава необикновен магнетизъм, който можете да откриете на много малко места по света, в това число Южна Калифорния и северозападните части от Мексико, най-вече на полуостров Калифорния. Планините на остров Крит са прекрасни. През зимните месеци тук падат обилни снегове.

Население и селища. Населението на остров Крит е около 650 000 души, което го прави най-населения гръцки остров. Основната част от неговото население живее по северното крайбрежие, защото там падат повече валежи, климатът е по-прохладен, има много повече зеленина и условията са по-подходящи за земеделие. Най-големият град на остров Крит е столицата Ираклион. Населението му достига до около 310 000 жители, което е почти половината от цялото население на остров Крит. Вторият по големина град на остров Крит е Хания. Смята се, че това е най-красивият град на острова, както и един от най-красивите градове в Гърция и по Средиземноморието. Има население от около 70 000 души. Красив е обаче не само градът, но и цялата му околност. Живописният релеф, красивата природа и незабравими пейзажи превръщат Хания в рай за туристите. Третият по големина град на Крит е Ретимнон. Намира се на около 50 километра източно от Ираклион. Има население от около 60 000 души. Намира се в същата част на острова, където е най-високият връх Ида. Населението на остров Крит е много космополитно. Тук ще откриете хора от целия свят, които са привлечени от спокойствието, чистотата, топлината и екзотиката на гръцкия остров.

История. Историята на остров Крит е доста богата и наситена със събития. Тук 3000 години преди новата ера е възникнала и процъфтяла минойската цивилизация. Нейното внезапно изчезване сеобяснява с катастрофално по своите размери вулканично изригване, което унищожило огромна част от остров Санториниприблизително около 1500 години преди новата ера. Предполага се, че чудовищното изригване е предизвикало огромна вълна цунами, която буквално е помела всичко по пътя си. Смята се, че вълната е унищожила не само минойската цивилизация, но и всичко, което се намирало в близост до морския бряг в Източното Средиземноморие. Вълната, разбира се, сама по себе си не е заличила мигновено минойската цивилизация, но в крайна сметка помогнала това да се случи. Последната капка, която преляла чашата била пепелта от изригналия вулкан, която покрила обработваемите земи. Това в комбинация със закритото от пепел слънце било края на една велика цивилизация. Крит е свързан с не една легенда от онези времена. Може би най-известна е историята за Минотавър, който имал глава на бик и тяло на човек. Чудовището изяждало по седем млади жени и мъже на всеки девет години, като тези младежи Атина изпращала за да компенсира цар Минос за убийството на неговия син Андрогей. Царският син бил убит от атиняни и това било тяхното наказание за извършеното престъпление. Тезей бил млад и смел момък, който сам пожелал да попадне в редиците на тези младежи, които трябва да бъдат дадени на свирепия минотавър. Невговата идея била да влезе в лабиринта на Минотавър и да го убие за да прекрати това чудовищно избиване на млади хора. Когато пристигнал на остров Крит, Тезей мигновено се влюбил в красивата Ариадна, която била дъщеря на цар Минос. За да му помогне да излезе от ужасяващия лабиринт след като убие Минотавъра, Ариадна дала кълбо от прежда на Тезей. Той победил Минотавър и излязъл от лабиринта благодарение на преждата, дадена му от Ариадна. Със себе си извел и тези млади хора, които били изпратени с него като жертви за Минотавър.

Икономика. Крит е едно от най-развитите и богати места в Гърция. Има развита икономика, която разчита основно на сектора на услугите и по-точно на туризма. Всяка година милиони туристи от цял свят посещават Крит и по този начин най-важният експортен продукт е самият остров. Това се отразява на всички сфери от обществения живот – като се започне от качеството на инфраструктурата и се стигне до търсенето и предлагането на недвижими имоти тук. Освен туризма, другия много важен сектор е селското стопанство. Важни продукти са цитрусовите плодове и маслините. За разлика от туризма, който се развива по крайбрежието обаче, селското стопанство е застъпено в по-вътрешните части от Крит.

Остров Евбея

Гръцки острови

Прекрасна природа, топъл климат, вкусна храна и богато историческо минало превръщат Евбея в своеобразен рай насред водите на Средиземно море. Едно от големите предимства на острова е тишината и спокойствието, които човек все още може да открие тук.

Географско положение и големина. Евбея е вторият най-голям гръцки остров след Крит. Заема площ от 3 681 кв км. Има силно издължена форма. В най-дългата си част от северозапад на югоизток се простира приблизително на 168,5 км, докато в нaй-тясната си част не достига дори 6 км. Разположен е сред водите на Егейско море, между 37°56‘ и 39°02‘ северна ширина и между 22°49‘ и 24°35‘ източна дължина. Намира се непосредствено до източното крайбрежие на ЦентралнаГърция. В най-близката си част островът е отделен от континенталната част на Гърция на едва 40 метра и по тази причина е свързан с брега чрез мост.

Релеф. Подобно на по-голямата част от Гърция, релефът на Евбея е предимно планински. Островът представлява планинска верига, издигаща се над повърхността на Егейско море. Най-високата точка на острова се намира на 1743 метра над морското равнище. Бреговата линия е силно разчленена с множество полуострови и малки заливи.

Природа. Евбея се нарежда сред най-зелените и свежи гръцки острови. Голяма част от него, особено северната му половина, е покрита със средиземноморски гори. Някои растения губят листата си през зимата, но много видове остават зелени целогодишно. На Евбея виреят цитрусови дървета, маслини, палми, иглолистни растения, дъбове и много други. По крайбрежието могат да се открият прекрасни плажове. Някои от тях са бели, други с по-тъмно бежови или светло кафеви. На места плажовете са покрити с малки овални камъчета и там морската вода е изключително бистра и прозрачна.

Климат. Евбея има субтропичен средиземноморски климат. Летният сезон е дълъг с изобилие от слънце, докато зимата е сравнително кратка, мека и дъждовна. Летните температури са високи, досигайки около 33°C на брега през юли и август. През януари и февруари термометрите обикновено показват най-често около 10°C. Снеговалежи не са изключени през месеците януари и февруари, макар че това е сравнително рядко явление. Обикновено снежната покривка на Евбея е нетрайна и бързо се стапя под лъчите на средиземноморското слънце. Снегът в планините е много по-траен и създава добри условия за каране на ски.

Плажен сезон. Плажният сезон на Евбея трае от май до октомври. През по-топли и слънчеви години плажовете посрещат първите си посетители още през април, макар че тогава морската вода е все още едва около 15°C. През октомври времето е все още чудесно с дневни температури около 24°C и температура на морската вода над 20°C. В разгара на лятото морската вода може да се затопли до около 29 – 30°C.

Население. Населението на Евбея е приблизително 220 000 души. Около ¼ от жителите на острова живеят в най-големия град Халкида, разположен на мястото, където Евбея е най-близо до континентална Гърция. По-голямата част от местните жители са гърци. Красивата природа и приятен климат обаче, са привлекли и малък брой чужденци от северните страни, особено Великобритания, които са се заселили тук за постоянно. Официалната религия на Евбея е православно християнство, а официален език е гръцки. Това все пак не бива да ви безпокои. Тук всеки ще ви разбере и на английски.

Икономика. Икономиката на Евбея разчита на два основни отрасъла – туризъм и селско стопанство. Освен традиционните форми на морски летен туризъм край брега, островът предлага отлични условия за практикуване и на алтернативни форми като еко и селски туризъм. Малките градчета и селца, разположени насред планинската вътрешност на острова развиват растениевъдство и животновъдство. Отглеждат се грозде, цитрусови плодове, произвежда се вино и млечни продукти.

Кога да посетим Евбея? Евбея е едно от малкото места в Гърция, които остават сравнително спокойни и далеч от огромните тълпи туристи дори и в разгара на летния сезон. Тук винаги можете да откриете изолирано и спокойно кътче, където да възстановите силите си край брега на морето. За да видите острова в най-добрата му светлина и същевременно да избегнете летните жеги е препоръчително да го посетите през месеците май, юни, септември и октомври.

Какво да си носим? Летните дрехи в Евбея са нужни ако посещавате острова в периода май – октомври. В началото и в края на летния сезон няма да бъде излишно и леко яке, тъй като нощите понякога са прохладни. Ако пътувате през зимните месеци от декември до март си носете топли дрехи и не се самозалъгвайте, че по Средиземноморието е винаги топло. Април и ноември са преходни месеци с променливо време и пролетни температури.

Какво да направим докато сме в Евбея? Пътуване до Евбея не е пълно без посещение на някои от страхотните плажове на острова. Добре е да знаете, че морето на западното крайбрежие обикновено е по-спокойно, а морската вода – по-топла. Разходете се във вътрешността на острова и посетете някое от малките селца за да се докоснете до начина на живот на местните жители. Хапнете морска храна край брега в някое малко и очарователно ресторантче. Направете си излет по някоя от горските туристически пътеки, които през тунел от зеленина ще ви отведат до свежи планински извори и прохладни водопади.

Как да стигнем до Евбея? На остров Евбея няма международно летище, така че най-удобно е да пътувате до Атина. Гръцката столица се намира на шейсетина километра южно от град Халкида.

Остров Лесбос

Гръцки острови
Лесбос (на гръцкиΛέσβοςЛесвос) е гръцки остров в североизточната част на Егейско море, разположен в близко съседство с Мала Азия. Той е самостоятелен дем в състава на административна област Северен Егей.
Лесбос е третият по площ гръцки остров и 8-и в Средиземно море. Заема 1630 km² с 320 km брегова ивица. Населението е приблизително 90 000, една трета от което живее в столицата Митилини (в югоизточната част на острова). Климатът е мек средиземноморски. Средната годишна температура е 18°C. Снегът и много ниските температури са рядкост.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.